Dość długo zwlekałam z pierwszą wizytą w Coffee Proficiency. Z jednej strony bardzo zachęcała mnie do niej świadomość ich wysokiej jakości produktów, z drugiej jednak strony, nowa siedziba firmy znajduje się poza rejonami, gdzie  zwykliśmy  szukać  kawiarni, jak okolice Rynku czy Kazimierz.

img_5245

Jednak nieodparta chęć ponownego  spróbowania naparu z  ziaren  znanych mi już z innych kawiarni, z którymi CP współpracuje, wygrała i postanowiłam udać się do źródła, do łącznika między odległą o tysiące kilometrów plantacją, porośniętą gęsto krzewami kawowca, a naszą upragnioną filiżanką kawy.

dsc_2379-edit-2 dsc_2034-edit-4

Jak już się pewnie zdążyliście się zorientować, Coffee Proficiency to nie tylko miejsce, gdzie kawy można się napić, Coffee Proficiency to przede wszystkim  palarnia kawy. Zajmują się oni wypałem i sprzedażą kawy o najwyższej jakości, jakości specialty. Jako firma zorientowana na rozwój i wspieranie społeczności kawowej zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami, nieustannie  realizują swoje podstawowe założenie, którym jest bezkompromisowa jakość. Najlepsze kawy w Coffee Proficiency są sprowadzane w procedurze direct trade z konkretnych, sprawdzonych plantacji, a następnie wypalane w ich laboratorium. Złożony z profesjonalistów z wieloletnim doświadczeniem zespół na wielu etapach dba o finalny efekt, a priorytet jest zawsze jeden – smak.

dsc_2401-edit-2 dsc_2399-edit-2 dsc_2393-edit-2

Nowa siedziba Coffee Proficiency mieści się pod adresem al. 29 Listopada 155c. Jest to kompleks złożony z laboratorium, w którym oprócz wypału ziaren, odbywa się ich kontrola sensoryczna, a także części barowej, gdzie na miejscu możemy sami ocenić owoc pracy roast mastera. Dodatkowo w budynku znajdują się też sala konferencyjna oraz część szkoleniowa. Tam zespół specjalistów cyklicznie prowadzi warsztaty dla baristów, a także sensoryków. Dzięki swobodnemu dostępowi oraz ścianom ze szkła możemy obserwować zespół Coffee Proficiency na każdym etapie prac.

dsc_2031-edit-2 dsc_3869-edit-2-2

Centralnie położony bar ma w swoim asortymencie szerokie spectrum wyboru ziaren pochodzących z różnorodnych kawowych regionów z całego świata. Kawy z ekspresu są parzone przy użyciu wysokiej klasy sprzętu, a do wyboru mamy ziarna o łagodnym, słodkim profilu, współgrającym również z kawami mlecznymi, oraz ziarna dające napar o wyższej kwasowości, aromatach owocowych, kwiatowych, pozwalających na zaparzenie bardzo soczystego, wciąż jednak zbalansowanego espresso. Możliwości jest jednak dużo więcej. Możemy spróbować czarnej kawy parzonej w aeropressie, chemexie oraz drippie, a doświadczona baristka chętnie pomoże w doborze metody parzenia, a także ziaren, z których przygotowany napar będzie odpowiadał naszym preferencjom smakowym i po prostu sprawi nam niekłamaną przyjemność. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, kiedy okazało się, że korzystając z aplikacji Kofi Up mogę zamówić dowolną, dostępną w menu kawę, również taką parzoną metodą alternatywną. To duży plus, bo będąc w takim miejscu, aż kusi, żeby spróbować każdej z nich.

img_5259img_5258

 

img_5255

Podczas mojej wizyty wybrałam kawę z chemexu, który daje delikatny, transparentny napar oraz idealnie wydobywa  słodycz i naturalną, owocową kwasowość kawy. Łagodny smak i duża dawka kofeiny, dokładnie tego mi było wtedy trzeba. Choć menu nie jest zbyt rozległe, każda jego pozycja to najlepszej jakości kawa.  Możemy również zamówić  domowej roboty ciasta, w tym wspaniałe, rozpływające się w ustach blondie. W lokalu serwowane są także wysokiej jakości herbaty. Wybór jest spory, aczkolwiek moje serce skradł mleczny oolong, herbata częściowo fermentowana, o niesamowitym, delikatnym, mlecznym smaku oraz kwiatowym aromacie.

14803112_1256633644410462_1616545131_o

Coffee Proficiency to bez wątpienia bardzo ważny punkt na kawowej mapie Polski. Połączenie laboratorium i centrum szkoleniowego daje niewyczerpane możliwości rozwoju dla wszystkich pasjonatów kawy. Oprócz tego, że zaopatrują oni szereg kawiarni w wysokiej jakości produkt, dają możliwości szkolenia kadry, organizują otwarte cuppingi, to nieustannie tworzą wydarzenia rozwijające i promujące scenę kawową, takie jak zbliżające się Mistrzostwa Polski Cup Tasters, czyli zawody sensoryków kawowych,  które odbędą się w połowie listopada.

14813192_1256633331077160_179481186_o

dsc_2043-edit-4 img_5252 dsc_3860-edit-2

Od tamtego dnia już wiem, że Coffee Proficiency to miejsce, które zawsze jest po drodze. Wszystkie kawowe szlaki się tam przecinają.

 


ADRES:
Aleja 29 Listopada 155c, Kraków

KONTAKT:
tel. 792 646 181
www.coffeeproficiency.com

GODZINY OTWARCIA:
pon. – pt. od 08:00 do 17:00
sob-niedz. – zamknięte


Zwiedzaj z nami kawiarnie i pij kawę taniej dzięki aplikacji KofiUp
iOS – http://bit.ly/KofiUpiOS Android – http://bit.ly/KofiUpAndroid


 

Kawiarka, herbatnik i winniczka. A tak niezupełnie serio, baristka ciągle poszukująca balansu smaku i idealnej filiżanki kawy. Lub dwóch.
Na co dzień parzę kawki w jednej z krakowskich kawiarni, a teraz wraz z blogiem Smakosze Kawosze trzymam rękę na bijącym coraz szybciej, kawowym pulsie Krakowa.