Ubiegłe weekendy w krakowskim hipermarkecie Tesco na Kapelance były przepełnione pysznym smakiem i znakomitymi aromatami. Mieliśmy przyjemność dzięki firmie Coca-Cola uczestniczyć w degustacji dań kuchni francuskiej, amerykańskiej oraz coraz modniejszej fit. Organizatorzy zaznaczyli, iż wysokiej jakości składników dostarczyła firma BanFood. Znana jest ona w świecie gastronomii z tego, że dostarcza ona najwyższej jakości produkty do wielu restaurcji. Pyszne potrawy przygotowali dla nas znakomici kucharze ucząc jednocześnie swoich tajemniczych sztuczek podczas pokazów na żywo. Każdy, kto odwiedził Tesco mógł spróbować rozpływających się w ustach potraw z różnych stron świata, a także dowiedzieć się jak przygotować dania na restauracyjnym poziomie we własnym domu.

IMG_6351 IMG_6414 IMG_5783

Kuchnia francuska wyróżniająca się lekkością i elegancją przypadła do gustu szczególnie miłośnikom serów. Znakomity omlet z camembert i zieloną cebulką cieszył się ogromną popularnością wśród mam szukających przepisów na idealne śniadanie dla całej rodziny. Mistrz kuchni udowodnił, iż czasami z pozoru proste danie może smakować wykwintnie i być popisową potrawą. Wśród młodych ludzi uznanie zyskał mini vol au vent z pastą paprykową i wędzonym łososiem. Bez wątpienia jest to przykład eleganckiej przekąski, którą można zabłysnąć w gronie znajomych podczas wspólnych wieczorów. Prosty przepis dokładnie wyjaśnił konferansjer, który z nutą humoru i ogromnymi pokładami charyzmy opowiadał o twarożku, śmietanie i słodkiej papryce hipnotyzując publiczność. Ciasto francuskie nadziewane aromatyczną pastą w towarzystwie wysokiej jakości łososia pokochało wielu smakoszy. Szerokie grono panów biorące udział w degustacji, zachwyciło słonymi krakersami wypełnionymi po brzegi znakomitą pastą z koziego sera i koperku. Prostota dania o luksusowym smaku szybko podbiła nie tylko ich serca.IMG_3662 IMG_3814 IMG_3703 IMG_3747 IMG_3642 IMG_3809

Powiew lata, wakacyjny ogródek oraz lekkość w daniach dostarczono podczas prezentowania kuchni fit. Dzięki profesjonalnemu kucharzowi udało się zaprezentować co jest ważne podczas dietetycznego gotowania, a także na co zwracać szczególną uwagę wybierając zdrowe produkty. Uczestnicy degustacji rozkoszowali się  grillowanymi filetami z kurczaka z miłosnym akcentem lubczyku podawanymi na świeżej rukoli z orzechami, całość została polana oliwą. Kulinarną podróż do świata fit odbyliśmy także dzięki tartinką na chrupkim pieczywie z doskonale doprawioną pastą z tuńczyka. Osoby będące na wegańskiej diecie były zachwycone serwowanym kaszotto z pęczaku w towarzystwie warzyw. Relacjonujący na żywo przebieg gotowania konferansjer z trudem potrafił się skupić czując aromaty z garczka w którym wesoło łączyły się smaki cebulki, pieczarek, papryki oraz bakłażana. Panie ceniące lekkość kulinarną zachwyciły kolorowe sałaty z pomidorkami koktajlowymi, selerem naciowym i serkiem typu feta. Typowo grecki przysmak w towarzystwie świeżych warzyw to zarówno idealna przekąska, lunch jak i dodatek do dań głównych o czym przekonywał nas kucharz.
IMG_6405 IMG_6404 IMG_6341 IMG_6508 IMG_6335Prawdziwie amerykańską ucztę zaserwowano podczas degustacji rodem ze Stanów Zjednoczonych. Kuszące zapachy zwabiły wielu smakoszy, którzy z zachwytem podziwiali zwinną pracę kucharzy. Mini burgery z wołowiny przypadły do gustu szczególnie najmłodszym oraz dżentelmenom lubiącym konkretne jedzenie. Mamy z radością zapamiętywały przepis na zdrowszą wersję tak popularnego dania. Oczywiście jak przystało na prawdziwą kuchnię z kraju filmów Hollywood nie mogło zabraknąć lubianych przez wszystkich Nuggetsów z kurczaka podanych wraz z niesamowicie pysznym sosem BBQ. Prawdziwą furorę zrobiły żeberka duszone w sosie z coca-coli. Nietuzinkowe danie, rozpływające się w ustach sprawiło, iż nawet panie będące na diecie o niej zapomniały i rozkoszowały się soczystym mięsem przyrządzonym w bardzo oryginalny sposób. Kucharze chcąc zaspokoić swoimi potrawami każde podniebienie pokazali również jak przygotować wegetariańskie tartinki z grillowanymi warzywami. Kolejny raz udowodniono, że pozornie proste danie można przyrządzić w iście mistrzowski sposób na poziomie ekskluzywnej restauracji.

IMG_5749 IMG_5722 IMG_5686 IMG_3847 IMG_5852 IMG_5802

Ostatnia już kulinarna podróż na którą zaprasza Coca-Cola, a także BanFood odbędzie się 18 marca (od 16:00-20:00) oraz 19 marca (10:00-14:00) oczywiście w krakowskim hipermarkecie Tesco na Kapelance. Tym razem zostaną nam pokazane skarby regionalnej kuchni polskiej. Oczekujemy smakowitych potraw, i że nasze kubki smakowe wprost zwariują dzięki degustowanym daniom.
IMG_6488Dziękujemy za zaproszenie firmie odpowiedzialnej za organizację livecookingu – BTE Group

Kawosz , rekomendowany fotograf Google, zafascynowany rynkiem startupowym i fan nowinek technologicznych.